Zioła na wątrobę

Farmakologiczne leczenie przewlekłych chorób wątroby nie dość, że daje mierne rezultaty, to po dłuższym okresie często prowadzi do uszkodzeń wątroby. Dużo lepsze efekty osiągniemy dobierając odpowiednią, lekkostrawną dietę oraz zastosujemy preparaty ziołowe. Zioła są bardziej skuteczne i bezpieczniejsze, nawet przy długim ich stosowaniu. Do najskuteczniejszych należą nasiona ostropestu plamistego i karczochy.

 

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty - plantacja
Ostropest – pochodzi rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie w wielu rejonach świata, również w Polsce uprawiany jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. Owoce ostropestu zawierają ok. 3% silimaryny, substancji mającej działanie:
  • przeciwzapalne,
  • odtruwające,
  • jest silnym przeciwutleniaczem,
  • pobudza regenerację komórek wątroby,
  • usprawnia przepływ żółci,
  • neutralizuje działanie toksycznych substancji.
 Z owoców ostropestu produkowany jest lek Sylimarol, który znalazł zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu chorób wątroby, takich jak:
  • marskość wątroby,
  • stłuszczenie wątroby,
  • nieżyty dróg żółciowych,
  • pomocny przy zatruciach, np. alkoholem, środkami ochrony roślin, grzybami, lekami.
 Jeśli pracujesz w oparach, substancji chemicznych, pijesz dużo alkoholu, zażywasz dużo leków, to zastosuj ostropest. Najlepiej w jego naturalnej postaci. Osłonisz wątrobę i odtrujesz cały organizm.

 

Karczoch zwyczajny


Karczoch zwyczajny
Karczoch zwyczajny jest rośliną wieloletnią uprawianą obecnie w całej Europie i Ameryce Płn. Ze względu na walory smakowe od wieków ma swoje miejsce w kuchni, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Stosunkowo niedawno badania naukowe potwierdziły jego właściwości lecznicze.

Warzywo to jest bogate w witaminy, garbniki, cukry, duże ilości kwasów fenolowych, a nawet insulinę. Liście karczocha cenione są dzięki obecności w nich cynaryny, substancji o leczniczym działaniu. Wyciąg z liści karczocha ma działanie:
  • żółciotwórcze,
  • żółciopędne,
  • regenerujące komórki wątroby,
  • poprawia trawienie tłuszczów,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wyciągi z karczocha zalecane są przy:
  • zaburzeniach pracy wątroby i woreczka żółciowego,
  • jako środek ułatwiający trawienie, przy braku łaknienia,
  • w zespole jelita drażliwego,
  • dla obniżenia poziom cholesterolu we krwi.
Dla osób cierpiących na cukrzycę ważne jest to, że zawarta w karczochu insulina pomoże im regulować poziom cukru po posiłku.

1 komentarz: