Dieta wątrobowa

Przy chorobach wątroby dietę powinien ustalić lekarz. Musi on wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj choroby i stopień jej zaawansowania, ale też ogólny stan całego organizmu. Jego zalecenia będą inne w poszczególnych schorzeniach wątroby. Podstawowe zasady dobrej diety są stałe i jeśli dokucza Ci wątroba lub woreczek żółciowy to na co dzień powinieneś pamiętać że:
  • dieta musi być urozmaicona i lekkostrawna,
  • jedz 5-6 lekkich posiłków w ciągu dnia,
  • zapomnij o używkach – alkohol, nikotyna, kawa,
  • ogranicz do minimum lub wyklucz z jadłospisu grzyby i wszystkie produkty zbyt tłuste lub wzdymające - cebula, czosnek, kapusta, rośliny strączkowe (gotowane bez przykrycia pozwoli uwolnić substancje wzdymające),
  • nie używaj ostrych przypraw,
  • ograniczyć pokarmy przesłodzone i przesolone,
  • nie jedz potraw zimnych ani gorących,
  • zapomnij o daniach smażonych, pieczonych z dodatkiem tłuszczu, podsmażanych czy odgrzewanych,
  • przyrządzaj potrawy gotowane, duszone lub pieczone w folii aluminiowej,
  • jedz pieczywo z poprzedniego dnia i nie razowe (zawiera dużo błonnika),
  • zamiast surowych owoców jedz pieczone lub gotowane, unikaj śliwek i gruszek,
  • jedz powoli, bez pośpiechu, dobrze przeżuwaj poszczególne kęsy.
Pamiętaj jednak, że każdy z nas jest inny i każdy inaczej reaguje na różne produkty. Jeśli Kowalskiej szkodzą jakieś potrawy, a po innych czuje się wspaniale, to wcale nie oznacza, że Twój organizm zareaguje tak samo. Może zareagować zupełnie inaczej. Dlatego uważnie obserwuj swoje reakcje i powoli wprowadzaj do diety wszelkie nowości. W przyrządzaniu smakowitych i dietetycznych posiłków pomoże Ci poniższa tabelka:

                 Produkty i potrawy dozwolone i przeciwwskazane w chorobach wątroby
Produkty Dozwolone Niewskazane
Pieczywo czerstwe (jasne, graham), chrupkie, tosty bez tłuszczu razowe, każde świeże, grzanki na tłuszczu
Nabiał chude mleko, białe chude sery,
twarogi, kefir, jogurt, jaja (3–4 tygodniowo), jeśli są dobrze tolerowane, słodka śmietanka
żółte sery, serki topione,
kwaśna śmietana
Wędliny tylko chude,
konserwy mało tłuste
pasztety, salcesony,
kaszanki, tłuste kiełbasy
Potrawy mięsne
chude mięsa gotowane
i duszone bez tłuszczu,
pieczone w pergaminie lub
folii aluminiowej (drób, cielęcina, królik, wołowina)
smażone i pieczone z tłuszczem, duszone, obsmażane na tłuszczu,
wątroba, flaki, mózg, nerki, tłuste mięsa
Potrawy z ryb
gotowane, duszone bez tłuszczu,
 w galarecie,pieczone w folii lub na
grillu
smażone, pieczone z tłuszczem, wędzone,konserwy
Potrawy z ziemniaków
 ziemniaki gotowane
 i pieczone bez tłuszczu
kotlety i placki ziemniaczane, frytki,
zapiekanki
Potrawy mączne
 makarony, kluski, leniwe pierogi, 
 lane kluski, kopytka
kluski i makarony odsmażane, kluski francuskie, ptysiowe,
naleśniki smażone na tłuszczu, paluszki z ciasta francuskiego i kruchego
Kasze drobne kasze dokładnie ugotowane, ryż grube kasze
Potrawy z warzyw
marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, pomidory bez skórki, sałata, cykoria, rzeżucha, kapusta kwaszona, ogórki kwaszone bez skórki, dynia, cukinia, kabaczki, pasternak, 
zielony groszek i fasolka szparagowa (młoda), salsefia, patisony – w postaci surówek, gotowane i duszone
strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica), wszystkie kapusty,
kalafiory, rzepa, rzodkiewka, brukiew,
cebula, czosnek, pory, starsza fasola szparagowa, papryka oraz wszystkie
warzywa smażone
Zupy
mleczne, owocowe, na wywarach z warzyw i chudego mięsa, zaprawiane słodką śmietanką lub mlekiem,
z dodatkiem surowego masła
na wywarach z tłustego mięsa i grzybów, zaprawiane kwaśną
śmietaną, rosoły, kapuśniak, fasolowa,
grochówka, cebulowa
Sosy
warzywne i warzywno-owocowe,
z dodatkiem mleka, masła lub słodkiej śmietanki, mleczne
na tłustych wywarach mięsnych,
z kości, na zasmażkach, majonezowe, grzybowe
Owoce
 jabłka, truskawki, poziomki,
maliny, jagody, brzoskwinie,
morele, pomarańcze,
mandarynki, winogrona bez
skórki i pestek, arbuzy –
wszystkie owoce muszą być
dojrzałe
owoce niedojrzałe,
porzeczki, agrest, śliwki,
gruszki
Ciasta i desery
biszkoptowe (najlepiej na białkach) bez tłustego kremu, drożdżowe, suflety, kisiele, galaretki, budynie,
kompoty
torty, ciasta kruche, bita śmietana, lody, desery z alkoholem,
ciasta francuskie
                Źródło: Joanna Rokgruik "Jak dbać o zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz