Przy chorobach wątroby dietę powinien ustalić lekarz. Musi on wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj choroby i stopień jej zaawansowania, ale też ogólny stan całego organizmu. Jego zalecenia będą inne w poszczególnych schorzeniach wątroby.
Podstawowe zasady dobrej diety są stałe i jeśli dokucza Ci wątroba lub woreczek żółciowy to na co dzień powinieneś pamiętać że:
- dieta musi być urozmaicona i lekkostrawna,
- jedz 5-6 lekkich posiłków w ciągu dnia,
- zapomnij o używkach – alkohol, nikotyna, kawa,
- ogranicz do minimum lub wyklucz z jadłospisu grzyby i wszystkie produkty zbyt tłuste lub wzdymające - cebula, czosnek, kapusta, rośliny strączkowe (gotowane bez przykrycia pozwoli uwolnić substancje wzdymające),
- nie używaj ostrych przypraw,
- ograniczyć pokarmy przesłodzone i przesolone,
- nie jedz potraw zimnych ani gorących,
- zapomnij o daniach smażonych, pieczonych z dodatkiem tłuszczu, podsmażanych czy odgrzewanych,
- przyrządzaj potrawy gotowane, duszone lub pieczone w folii aluminiowej,
- jedz pieczywo z poprzedniego dnia i nie razowe (zawiera dużo błonnika),
- zamiast surowych owoców jedz pieczone lub gotowane, unikaj śliwek i gruszek,
- jedz powoli, bez pośpiechu, dobrze przeżuwaj poszczególne kęsy.
Pamiętaj jednak, że każdy z nas jest inny i każdy inaczej reaguje na różne produkty. Jeśli Kowalskiej szkodzą jakieś potrawy, a po innych czuje się wspaniale, to wcale nie oznacza, że Twój organizm zareaguje tak samo. Może zareagować zupełnie inaczej. Dlatego uważnie obserwuj swoje reakcje i powoli wprowadzaj do diety wszelkie nowości.
W przyrządzaniu smakowitych i dietetycznych posiłków pomoże Ci poniższa tabelka:
Produkty i potrawy dozwolone i przeciwwskazane w chorobach wątroby
Produkty | Dozwolone | Niewskazane |
Pieczywo | czerstwe (jasne, graham), chrupkie, tosty bez tłuszczu | razowe, każde świeże, grzanki na tłuszczu |
Nabiał | chude
mleko, białe chude sery,
twarogi, kefir, jogurt, jaja (3–4
tygodniowo), jeśli są dobrze tolerowane, słodka
śmietanka
|
żółte sery, serki topione,
kwaśna śmietana
|
Wędliny | tylko chude,
konserwy mało tłuste
|
pasztety, salcesony,
kaszanki, tłuste kiełbasy
|
Potrawy mięsne |
chude mięsa gotowane
i duszone bez tłuszczu,
pieczone w pergaminie lub
folii aluminiowej (drób, cielęcina, królik,
wołowina)
|
smażone i pieczone z tłuszczem, duszone, obsmażane
na tłuszczu,
wątroba, flaki, mózg, nerki, tłuste mięsa
|
Potrawy z ryb |
gotowane, duszone bez tłuszczu,
w galarecie,pieczone w folii lub na
grillu
|
smażone, pieczone z tłuszczem, wędzone,konserwy
|
Potrawy z ziemniaków |
ziemniaki
gotowane
i pieczone bez tłuszczu
|
kotlety i placki ziemniaczane, frytki,
zapiekanki
|
Potrawy mączne |
makarony,
kluski, leniwe pierogi,
lane kluski, kopytka |
kluski i makarony odsmażane, kluski
francuskie, ptysiowe,
naleśniki smażone na tłuszczu, paluszki z ciasta francuskiego i kruchego
|
Kasze | drobne kasze dokładnie ugotowane, ryż | grube kasze |
Potrawy z warzyw |
marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, pomidory bez skórki, sałata, cykoria, rzeżucha, kapusta kwaszona, ogórki kwaszone bez skórki, dynia, cukinia, kabaczki, pasternak,
zielony groszek i fasolka szparagowa (młoda), salsefia, patisony – w postaci surówek, gotowane i duszone |
strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica), wszystkie kapusty,
kalafiory, rzepa, rzodkiewka, brukiew,
cebula, czosnek, pory, starsza fasola szparagowa, papryka oraz wszystkie
warzywa smażone
|
Zupy |
mleczne, owocowe, na wywarach z warzyw i chudego mięsa,
zaprawiane słodką śmietanką lub mlekiem,
z dodatkiem surowego masła
|
na wywarach z tłustego mięsa i grzybów, zaprawiane kwaśną
śmietaną, rosoły, kapuśniak, fasolowa,
grochówka, cebulowa
|
Sosy |
warzywne i warzywno-owocowe,
z dodatkiem mleka, masła lub słodkiej
śmietanki, mleczne
|
na tłustych wywarach mięsnych,
z kości, na zasmażkach, majonezowe, grzybowe |
Owoce |
jabłka,
truskawki,
poziomki,
maliny, jagody,
brzoskwinie,
morele, pomarańcze,
mandarynki, winogrona bez
skórki i pestek, arbuzy –
wszystkie owoce muszą być
dojrzałe
|
owoce niedojrzałe,
porzeczki, agrest, śliwki,
gruszki
|
Ciasta i desery |
biszkoptowe (najlepiej na białkach) bez tłustego kremu, drożdżowe, suflety, kisiele, galaretki, budynie,
kompoty
|
torty, ciasta kruche, bita śmietana, lody, desery z alkoholem,
ciasta francuskie |
Źródło: Joanna Rokgruik "Jak dbać o zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz